Alla vägar bär till London

England generellt och London speciellt är vårt favoritresmål och vi åker dit minst en gång om året. Genom åren har vi samlat på oss en hel del kunskap och massor av tips om London och hur en resa dit kan se ut. Jag ska försöka dela med mig att det här.

Resan till London

Boing 737

Det lämpligaste sättet att ta sig till London är med flyg så klart men det finns en hel del varianter att välja på.

 • Var flyger vi från
  • Malmö
  • Köpenhamn
 • Med vem flyger vi med
  • SAS
  • Easyjet
  • Norwegian
  • British Airways
  • RyanAir
 • Till vilken flygplats
  • Gatwick
  • Heathrow
  • Stansted

När vi reser är priset på flyget en viktig detalj och normalt flyger vi med Easyjet från Köpenhamn till antingen Gatwick eller Stansted. De två bästa ställena att kolla priser på flyget är Momondo och Skyscanner

Är man ute i god tid, 3-4 månader i förväg, finns det biljetter för strax under 700 kr t/r!

Tänk dock på att med SAS och BA ingår incheckat bagage medan det tillkommer en avgift på 300-350 kr med lågprisbolagen. Tänker ni åka med bagage på exempelvis höstlovet skiljer det i princip inget mellan SAS, Easyjet och Norwegian. Totalpris från Malmö till Victoria, respektive Paddington London och retur med bagage är 1486-1607 kr.

Till och från flygplatserna

Även om flyget är mycket billigt kan det bli ganska dyrt beroende på hur man tar sig till och från flygplatserna. Jag har räknat från Landskrona.
Till Kastrup kostar det 132 kr enkel för en vuxen och 237,60 kr enkel för en familj (2 vuxna och 3 barn). Det blir 475,20 kr tutti för en familj, priserna är med JoJokort. Bil till Kastrup blir mycket dyrare; bron ca 300 kr + bensin för 16 mil + parkering från 150 DKK per dygn.

I England

Alla flygplatser har ett expresståg som ganska snabbt och ganska dyrt tar er in till stan. Från Heathrow tar det bara 15 minuter till Paddington men kostar £34 t/r per person. Från Heathrow kan ni ta tunnelbanan till stan, det tar ca 50-55 min och kostar £3.10 enkel resa.
Från Gatwick och Stansted tar det 30, resp 45 minuter med snabbtåget och det kostar runt £30 för en returbiljett.

Vanliga tåg kostar runt £20 t/r och buss ca £15. Det finns alltså en hel del pengar att spara genom att välja rätt transportmedel in till London.

I London

Det finns fortfarande travelcards som gäller ett antal dagar för ett antal zoner men numera är det Oyster card som gäller. Ett Oyster card kan du köpa för £3 på alla tunnelbanestationer, både i maskin eller i lucka. Kortet laddas samtidigt med valfri summa pengar och fungerar nästan som våra JoJo-kort. Skillnaden är att det aldrig blir dyrare på en dag än vad ett travelcard skulle kostat. Oysterkortet går att registrera och spärra om det skulle bli stulet.

Numera säljer de Oystercard på vissa flyg och det är inget lurt alls, inte extra dyrt eller något sånt. Har du inte ett kort är det smart att köpa redan på planet.

Tunnelbana i peak time blir ganska dyrt, det bästa sättet att ta sig runt är med buss, undantaget absoluta centrum där genomsnittshastigheten med buss är 11 mph.

Om man beställer Oyster Photocards till barnen en månad innan resan kan de åka gratis buss och tunnelbana om de är under 11 och gratis buss och halva priset på tunnelbanan om de är under 16.